pyzy z kozim serem

PYZY ZIEMNIACZANE Z KOZIM SEREM

Przepis dla 4 osób

Restauracja LIF
www.restauracja-lif.pl
Warszawa, Al. Niepodległości 80

Szef kuchni, pan Mirosław Łukasik

Składniki:

600 g ziemniaków obranych i ugotowanych
600 g ziemniaków surowych obranych
1 jajko
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól do ciasta

Na farsz:
Ser kozi (my wybraliśmy ser Chavroux, może być inny miękki ser)
dosmaczamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

Sposób przyrządzenia:

Surowe ziemniaki utrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować. Mocno odcisnąć przez szmatkę, zachowując sok. Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę.

Zagotować szeroki garnek osolonej wody. Zlać wodę z płynu po surowych ziemniakach, pozostały na dnie naczynia krochmal dodać do ziemniaków.

W misce wymieszać obie masy ziemniaczane z jajkiem i solą. Z ciasta uformować kulkę, rozpłaszczyć ją, na środek placuszka włożyć kuleczkę farszu, otoczyć ją ciastem i ponownie utoczyć kulkę.

Ugotować próbną pyzę. Jeżeli ciasto się nie rozpada, przygotować resztę pyz.

Gdyby ciasto rozkleiło się podczas gotowania, dodać do niego 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Gotować pyzy partiami ok. 3 minut po wypłynięciu.

Smacznego!