Balti chicken India King

BALTI CHICKEN
Porcja dla 1 osoby

India King – Restauracja Indyjska
ul. Franciszka Marii Lanciego 16; lok. 195
Tel.: 22 121 78 64; 575 786 444
www.indiaking.pl

Yusuf Kalesha od 2005 roku mieszka w Warszawie.
Był szefem kuchni w kilkunastu stołecznych hinduskich restauracjach.
Podczas wizyty prezydent Indii w Polsce, miał zaszczyt dla niej gotować.
Prowadzi dwie restauracje – Curry King w Piasecznie i India King na Ursynowie.

BALTI CHICKEN

Składniki:

200 g piersi z kurczaka  (możemy go zastąpić cielęciną lub warzywami)
1,5 czerwonej papryki
1 pomidor
1,5 łyżeczki kolendry w proszku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka zielonego anyżu
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka sproszkowanych liści kozieradki
sól  do smaku
1 cebula
15 g świeżego imbiru
15 g czosnku
szczypta suszonych nasion musztardy
2 suszone papryczki chilli
5 listków curry
świeże liście kolendry

Sposób przyrządzenia:

Paprykę i pomidora kroimy i wrzucamy do blendera
Dodajemy przyprawy: 1 łyżeczkę kolendry, kuminu, chilli, anyżu, kozieradki, curry i ok. pół szklanki wody, żeby nieco rozrzedzić konsystencję
Zblendowaną masę wykładamy na sito i odcedzamy
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju
Dodajemy do niej posiekany imbir i czosnek
Dodajemy suszone nasiona musztardy, papryczki chilli, liście curry i kolendrę
Wszystko razem smażymy i dodajemy sos z papryki i pomidora oraz pokrojonego na nieduże kawałki kurczaka
Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje
Sos przekładamy do miseczki i posypujemy świeżą kolendrą
Danie można podawać z ryżem lub z chlebkiem naan.