TAPAS GASTROBAR BOQUERON FRITO czyli smażone narybki

BOQUERON FRITO czyli smażone narybki
polska nazwa ryby to sardela europejska
przepis dla 4 osób

TAPAS GASTROBAR
www.tapasgastrobar.pl
Warszawa, ul. Grzybowska 63

Poleca szefowa kuchni, Elisa Nicolás Peña. Pochodząca z Saragossy Elisa jest absolwentem Escuela Superior de Hosteleria de Teruel oraz Escuela Formación Professional w Saragossie. Jako szef kuchni (lub Chef de partie i Junior sous chef) pracowała m. in. w: Warszawie (Tapas Gastrobar. Sowa I przyjaciele, Restauracja Tamka43), Edynburgu (Jamie’s Italian, Ondine, The Tower Restaurant, Oloroso Restaurant, Harvey Nichols Fourth Floor Brasserie) i Saragossie (Guetaria 2. Restauracja La Parrilla de Albarracín).

Składniki:

BOQUERON czyli Sarele, ciężko zdobyć w Polsce więc
można użyć szprotki, małe płotki, okonki lub ukleje- 2 kg
mąka- 400 g
sól morska -2 łyżki
cytryna – 2-3 sztuki
olej słonecznikowy do smażenia.

Sposób przyrządzania:

Rybki wypatroszyć, opłukać.
Wymieszać mąkę z solą i równomiernie obtoczyć rybki.
Smażyć nie za długo partiami na mocno rozgrzanym głębokim oleju.
Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z ćwiartkami cytryny do spryskania przed zjedzeniem, dodatkowo można dosolić.
Świetna przekąska do filmu, do pochrupania podczas spotkania. Prosta, szybka, smaczna i zdrowa.

warszawa_of_kuchni_logo

 

Restauracja TAPAS GASTROBAR
jest nominowana w konkursie
Warszawa od Kuchni.

 

  • https://www.facebook.com/737772503 Anna Sokołowska

    Yammmyyyy 🙂