Chilli con carne

CHILLI CON CARNE

Porcja dla 2 osób

GringoBar
Warszawa, ul. Odolańska 15
www.gringobar.pl

Składniki:

400 g dobrej jakości mielonej wołowiny
1 puszka obranych pomidorów (np. pelati)
1 puszka czerwonej fasoli
1 spora cebula
2 nieduże marchewki
2 łodygi selera naciowego
mała pietruszka
autorski mix przypraw w tylko nam znanych proporcjach: kumin, suszona kolendra, oregano, bazylia, mieszanka suszonych papryk, liść laurowy, sól, pieprz oliwa extra virgin

Dodatki – według uznania:

pszenna tortilla
śmietana lub jogurt
świeża kolendra
granat
jalapeno
awokado
czerwona cebula
ulubiona salsa

Sposób przygotowania:

Posiekaną w drobna kostkę cebulę smażymy na oliwie Dodajemy startą na tarce marchewkę, pietruszkę i drobno posiekane łodygi selera naciowego Kiedy warzywa się zeszklą, dodajemy mielona wołowinę oraz sól i pieprz Mięso podsmażamy, a następnie dodajemy pomidory Doprawiamy przyprawami Na koniec dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, którą lekko ugniatamy Chilli gotujemy ok. 1,5 godziny Podajemy w pszennej tortilli z ulubionymi dodatkami. U nas chilli con carne serwujemy w towarzystwie jogurtu, awokado, granata, czerwonej cebuli, jalapeno i jednej z naszych autorskich sals – na przykład malina-chilli.