Futomaki-z-krewetką-w-tempurze-dobre

FUTOMAKI Z KREWETKĄ W TEMPURZE
podawane z trawą morską i sosem tobiko
przepis dla 1 osoby

Sushi Bar Bluszczańska
Facebook: Sushi Bar Bluszczańska
Warszawa, ul. Bluszczańska 61/U1, tel: +48 797 874 404

Składniki:

2 duże krewetki
mąka do tempury
trawa morska
ogórek
nori
wasabi
imbir marynowany
sos sojowy
ryż do sushi
zalewa octowa
kawior tobiko
sriracha
majonez
sos teriyaki

Sposób przyrządzenia:

Ryż do sushi należy ugotować i doprawić zalewą octową według zaleceń producenta (na opakowaniu powinien być przepis).

Mąkę do tempury rozrabiamy z zimną wodą. Krewetki nacinamy wzdłuż od strony brzucha (dzięki temu zachowają kształt), a następnie zanurzamy w cieście i usmażyć na gorącym tłuszczu.

Na nori rozkładamy cienką warstwę ryżu i dodajemy odrobinę chrzanu wasabi. Na ryż kładziemy trawę morską, odrobinę ogórka pokrojonego w słupki oraz krewetki. Wszystko zawijamy i kroimy na 6 kawałków. Na koniec polewamy sosem tobiko.

Do sushi podajemy imbir, wasabi oraz sos sojowy.

Sos tobiko:

Kawior tobiko mieszamy z majonezem, sosem sriracha, sosem teriyaki (proporcje naszego sosu niech pozostaną tajemnicą, niemniej należy je dostosować do indywidualnych upodobań – zwłaszcza ilość bardzo ostrego sosu sriracha)