kotlet pozarskiego restauracja LIF

KOTLET POŻARSKIEGO
Przepis dla 4 osób

Restauracja LIF
Al. Niepodległości 80, Warszawa
Szef Kuchni: Pan Mirosław Łukasik

www.restauracja-lif.pl 

Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
15 dkg cielęciny, ewentualnie wieprzowiny
2 jajka
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
mąka
bułka tarta
natka pietruszki
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem, solimy i pieprzymy.
Cielęcinę mielimy na dużych oczkach doprawiamy solą , pieprzem, gałką muszkatołową.
Do zmielonego mięsa dodajemy 1 żółtko i pianę ubitą z białka oraz posiekaną natkę pietruszki.
Doprawiony farsz z cielęciny nakładamy na pierś, zawijamy delikatnie tak, aby boki lekko zachodziły na siebie, nadając całości kształt udka z kurczaka.
Panierujemy w kolejności: mąka, roztrzepane całe jajo i bułka tarta.
Smażymy na klarowanym maśle, do momentu zarumienienia z obu stron.
Wykładamy na blaszkę i wstawiamy na 10 min do piekarnika na 120°C.
Proponuję podać z purée ziemniaczanym z dodatkiem masła i chrzanu
oraz talarkami gotowanej marchewki smażonymi na klarowanym maśle.

Smacznego!