pieczona-kaczka-w-ciescie-drozdzowym-z-czarnuszka

PIECZONA KACZKA W CIEŚCIE Z CZARNUSZKĄ
Podawana z kaszą manną z malinami, musem z pasternaku, kawiorem z buraka oraz pianką tymiankową.

Piazza Ristorante
www.piazzaristorante.pl
Warszawa, Plac Unii City Shopping, ul. Puławska 2, tel. 22 204 04 83

Ciasto drożdżowe:
40 g świeżych drożdży
2 jajka
ok. 50 dkg mąki pszennej
¼ kostki masła lub ¼ szklanki oliwy
¾ szklanki mleka
szczypta soli i cukru
Drożdże rozgnieść z ciepłym mlekiem, a potem dodawać resztę składników (masło można rozpuścić). Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne oraz będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy na pół godziny aby urosło.

Pieczona kaczka:
Kaczkę w całości marynujemy w majeranku z jabłkiem i filetami pomarańczy co najmniej 12 h.
Pieczemy w piecu 150 st. do miękkości ok. 1,5h.
Czarnuszkę tostujemy na patelni.
Upieczoną i wystudzoną kaczkę oddzielamy od kości.

Zwijamy kawałki kaczki w roladę z ciasta drożdżowego, smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy w piecu 180st. ok. 15 min.

Kasza manna z malinami:
Gotujemy kasze manną na mleku wg przepisu (nie za gęsto).
Maliny gotujemy z odrobiną miodu. Miksujemy i przecieramy przez sito. Otrzymany mus łączymy z kaszą manną.
Pianka tymiankowa
Gotujemy 1 litr mleka, dodajemy świeży tymianek, sól, pieprz.
Do ciepłego mleka dodajemy 10 g lecytyny, rozpuszczamy.
Mleko podbijamy mikserem, tworząc piankę.

Kawior z buraka:
Sok ze świeżego buraka i jabłka doprawiamy tymiankiem, chrzanem, octem i przyprawami (sól pieprz, cukier do smaku).
Gotujemy całość i przecedzamy przez sito.
Dodajemy agar 12 g/l soku, całość gotujemy.
Ciepły sok pipetujemy za pomocą strzykawki na zimny olej. Powstaje kawior.

Mus z pieczonego pasternaku:
Pasternak i jabłka obrane solimy, pieprzymy, polewamy sokiem z cytryny i olejem.
Zapiekamy w piecu w temp. 180st do miękkości.
Dodajemy sok z jabłek, masło, świeży tymianek, blendujemy, przecieramy przez sito doprawiamy do smaku solą i pieprzem.