quesadilla_pulled_beef

PULLED BEEF QUESADILLA
Porcja dla 2 osób

Gringo Bar Salsownia – Koszyki
Warszawa, ul. Koszykowa 63
www.gringobar.pl

Składniki:

Pulled beef
0,5 kg łopatki wołowej
włoszczyzna – według uznania
puszka pomidorów pelati (ok. 400 g)
2 ząbki czosnku
szczypta soli
przyprawy – według uznania (Bar Gringo ma swój autorski zestaw)

Quesadilla
tortilla pszenna
ser cheddar
pulled beef
czerwona papryka
czerwona cebula
szczypior
świeża kolendra

Sposób przygotowania:
Wołowinę dzielimy na dwa-trzy mniejsze kawałki. Razem z pomidorami, czosnkiem, włoszczyzną i przyprawami szczelnie zamykamy (np. w brytfance z pokrywą lub w blasze przykrytej folią aluminiową) i wstawiamy do pieca.
Pieczemy 8 godzin w temperaturze ok. 100-120°C.
Po tym czasie mięso stanie się bardzo delikatne. Przy pomocy dwóch widelców rozdzielamy je na włókna.
Na pszennej tortilli układamy starty ser cheddar, wołowinę, czerwoną paprykę, cebulę i kolendrę. Tortilę składamy na pół i grillujemy z obu stron. Dzielimy na trójkąty.
Podajemy z jogurtem naturalnym i ulubioną salsą.