ragout-z-kaczki-z-marynowanym-selerem

RAGOUT Z KACZKI
Z MARYNOWANYM SELEREM
Porcja dla 2 osób

Między Ustami
www.facebook.com/Między-Ustami
Warszawa, ul. Mokotowska 33/35

Ragout z kaczki

Składniki:

1 kaczka
4 jabłka
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
marchew 3szt
pietruszka 3szt
½ czerwona kapusta
anyż
cynamon
chili
sól, cukier, pieprz
100 ml czerwonego wina
½ kostki masła

Sposób przyrządzenia:

Kroimy kapustę. Pokrojoną solimy, następnie dusimy na maśle z przyprawami, podlewając winem. Powinna być krucha po 20min. Smak słodko-słony z lekką nutą pikanterii.

Marynowany seler

Składniki:

1 duży seler
60 ml sok z buraka
20 ml ocet winny biały
100ml wody
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego

Sposób przyrządzenia:

Selera kroimy na bardzo cienkie plastry, zalewamy przegotowaną zalewą i odkładamy na noc do lodówki.

Kaczkę nacieramy przyprawami. Warzywa korzenne obieramy i pieczemy z mięsem.
Do środka wkładamy obrane jabłka, pieczemy 3-4h w temp.170°C, do miękkości. Mięso obieramy kroimy, łączymy z jabłkami, pokrojonymi warzywami i kapustą. Formujemy na talerzu i układamy seler.

Przepis Liliana Filipiak
Szef kuchni Między Ustami