Rizotto z dynią

RIZOTTO Z DYNIĄ I GRZYBKAMI SHIMEJI
Przepis dla 2 osób

Restauracja Videlec
ul. Grójecka 194, Warszawa

www.restauracjavidelec.pl 

Składniki:

ząbek czosnku
2 łyżki masła
sól
pieprz
100 ml białego wytrawnego wina
1 mała cebula
100 g sera grana padano
200 g ryżu arborio
300 g dyni
Kilkanaście grzybków shimeji

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w drobna kostkę i zeszklić na patelni na łyżce masła.
Dodać posiekany ząbek czosnku.
Surową dynię pokroić w kostkę (ok. 5×5 mm).
Dodać ryż, wymieszać z masłem i cebulą i zalać winem.
Dodać dynię i gotować do czasu aż ryż zmięknie.
Pod koniec gotowania dorzucić grzybki shimeji.
Risotto doprawić solą i pieprzem.
Na koniec dodać łyżkę masła i starty ser grana padano.

Smacznego!