rosol z gesi dwor many

ROZGRZEWAJĄCY AROMATEM ROSÓŁ Z GĘSI

Dwór Many
Many 1, 05-555 Tarczyn
Szef kuchni, Pan Mirosław Łukasik
www.dwormany.pl 

Składniki:

Na 4 litry wody
1 korpus z gęsi lub skrzydła 4 szt.
około 300 g pręgi wołowej
3 marchewki
2 pietruszki
½ selera
1 mały por
2 cebule
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 ząbki czosnku
10 śliwek suszonych
10 moreli suszonych
2 suszone grzyby
2 gałązki lubczyku
sól i pieprz do smaku
makaron domowego wyrobu

Sposób przygotowania:

Korpus i skrzydła gęsie pieczemy w piekarniku mocno nagrzanym do 200°C przez około 20-30 minut.
Do piekarnika wkładamy również obraną cebulę i pieczemy do momentu gdy stanie się mocno brunatna.
Kości upieczone i pozostałe mięso zalewamy wodą. Gotujemy około 3 godz. na małym ogniu, często zbierając szumowinę.
Po tym czasie dodajemy obrane warzywa, przyprawy, śliwki i morele oraz upieczoną cebulę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Scedzamy, podajemy z pokrojoną w słupki marchewką, suszonymi śliwkami i morelami oraz kawałkami kaczego mięsa.