CASA PABLO TACO de ATUN a la plancha con cebollas en texturas

TACO de ATUN
a la plancha con cebollas en texturas
Przepis dla 4 osób

CASA PABLO
www.casapablo.pl
Warszawa, ul Grzybowska 5a

Poleca szef Kuchni Gonzalo de Salas Smith jest absolwentem New York Restaurant School. Podczas swojej 4-letniej przygody w USA pracował w prestiżowych restauracjach z których największą sławą cieszy się Eleven Madisson Park (odznaczona trzema gwiazdkami Michellin’a!). Karierę kontynuował u boku najlepszych w Madrycie, we Włoszech oraz Londynie. W końcu trafił do Warszawy, by współtworzyć kreatywną kuchnię hiszpańską w CASA PABLO. Szef Gonzalo wykorzystuje tradycyjne, hiszpańskie produkty i tworzy na ich bazie autorskie przepisy inspirowane kuchniami różnych zakątków świata. Dzięki temu powstają kreatywne dania, których nie będziecie mogli skosztować nigdzie indziej.

Składniki:

4 steki z tuńczyka po ok (200 gr.)
1 biała cebula
4 czerwone cebule
8 szalotek
2 dymki
przyprawy: świeży tymianek i rozmaryn, czosnek, czarny pieprz ziarnisty, gałka muszkatołowa , sól
Oliwa z oliwek i olej rzepakowy (po 120 ml)

Sposób przyrządzenia:

Cebula dymka confit:
Odciąć szczypiorek od dymki i w aromatycznej oliwie uzyskanej z ziół i przypraw, udusić dymkę.
Oliwę z oliwek oraz olej rzepakowy razem ze wszystkimi ziołami na wolnym ogniu podgrzewać aż do uzyskania aromatu .
Przecedzić, zostawiając sama oliwę.

Pieczone szalotki:
Szalotki w całości upiec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni do uzyskania miękkości.
Ostudzić i obrać.

Chipsy z cebuli:
Obraną białą cebulę pokroić w cienkie plastry, obtoczyć w 40 gr. mąki pszennej i 40 gr. mąki z ciecierzycy.
Smażyć na głębokim tłuszczu aż do uzyskania złocistego koloru i odpowiedniej chrupkości.

Karmelizowana cebula:
Czerwoną cebulę skarmelizować (niestety tu nie możemy uchylić rąbka tajemnicy sposobu naszego szefa kuchni).

Tuńczyk:
Steki z tuńczyka oprószyć solą, obsmażyć z każdej strony na mocno nagrzanej patelni/grillu.
Włożyć na 2-2,5 minuty do pieca nagrzanego do 180 stopni tak aby steki zostały surowe i soczyste w środku.

Smacznego!

warszawa_of_kuchni_logo

 

Restauracja CASA PABLO
jest nominowana w konkursie
Warszawa od Kuchni.

 

  • https://www.facebook.com/737772503 Anna Sokołowska

    super!