zrazy po warszawsku

ZRAZY PO WARSZAWSKU

Przepis dla 4 osób

Restauracja LIF
www.restauracja-lif.pl
Warszawa, Al. Niepodległości 80

Szef kuchni, pan Mirosław Łukasik

Składniki:

8-10 plastrów wołowiny z udźca
maślaki marynowane w occie około 10-12 szt.
pieczona pierś z kaczki 1 szt.
10- 15 dkg boczku wędzonego
10 dkg kaszy gryczanej
sól, pieprz, tymianek
2-3 łyżki musztardy dijon
1 duża cebula czerwona lub 2 mniejsze
woda do podlewania lub bulion warzywny (jeśli taki mamy)

Sposób przyrządzenia:

Mięso myjemy, suszymy i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pierś z kaczki nacieramy pieprzem, solą i tymiankiem, skórę lekko nacinamy w kilku miejscach w poprzek piersi, obsmażamy z obu stron, układamy na blaszce i wstawiamy na 80-90 minut do piekarnika rozgrzanego do 90°C.

Kaszę gryczaną gotujemy na małym ogniu, do momentu aż wchłonie wodę. Boczek kroimy w słupki (w miarę cienkie).

Maślaki marynowane kroimy w paski – takiej samej wielkości jak boczku. I tak samo kroimy pieczoną pierś z kaczki.

Wszystkie składniki po wstępnym przygotowaniu przekładamy do miski. Boczek, kaczkę, pokrojoną w cienkie piórka cebulę, grzybki, kaszę gryczaną, musztardę, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem, dokładnie mieszamy.

Plastry wołowiny smarujemy musztardą, nakładamy łyżkę farszu (na brzegu mięsa). Zwijamy każdy kawałek w rulon. Zwinięte zrazy przekładamy na blaszkę, tak aby szew mięsa był odwrócony do spodu blachy, podlewamy wodą lub bulionem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 110°C i pieczemy około 1 godziny.

Sos do zrazów:

Smak, który pozostał w blaszce po upieczeniu zrazów, zlewamy do rondla. Chleb razowy suchy ścieramy na tarce tak jak bułkę tartą. Do gotującego się smaku wsypujemy powoli starty chleb, mieszając rózgą. Chleb dodajemy stopniowo, tak aby osiągnąć konsystencję kisielu. Doprawiamy wyciśniętym ząbkiem czosnku i świeżym lub suszonym tymiankiem.

 

  • https://www.facebook.com/1251136379 Ryszard Skowron

    …przydałyby mi się takie zrazy dziś na obiad :]

  • https://www.facebook.com/100000621058204 Marcin Lewandowski

    Uwielbiam mieszać rózgą… sos do zrazów 😉

  • http://www.facebook.com/1764579683770671 Helena Miłow-Skowron

    no, no! wygląda smakowicie!